Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Johny__S

11. 7. 2012 16:09
Přečtete si více k teoriím o vzniku života.

Buňka totiž velmi pravděpodobně vznikla postupným vývojem. Na začátku byla nějaká sebereplikující se molekula RNA (RNA totiž může mít katalytickou aktivitu), která k replikaci využívala stavebních kamenů přítomných v "předbiologické polévce" (takové mohou vzniknout samovolně, už je to dokázáno). Jakmile taková vznikne, začne evoluce, protože v replikaci vznikají chyby, některé verze se tudíž replikují lépe, jiné hůře, mohou se objevit parazitické RNA, což způsobí evoluční tlak se od těchto parazitických molekul oddělit - evolučně zvýhodněny tedy byly molekuly, které byly obklopeny biomembránou (i ta vzniká samovolně, dokonce bylo ukázáno, že když takový měchýřek biologické membrány doroste do určité velikosti, sám se rozdělí). A takové první molekuly RNA schopné se replikovat, které jsou obklopeny membránou, jsou už vlastně prabuňky. Během dalšího vývoje se zdokonalovala replikace, získávání stavebních kamenů, vznikl tedy metabolismus, atd., atd. Někdy v této době také vznikl genetický

0 0
možnosti

Johny__S

11. 7. 2012 16:13
Re: Přečtete si více k teoriím o vzniku života.

kód, protože proteiny mají ještě mnohem širší spektrum katalytických schopností než RNA, a jejich využití je tedy také výhodnější (podotýkám, že vznik genetického kódu ještě není plně vysvětlen, nicméně náznaky existují - některé aminokyseliny zřejmě umějí samy nasedat na příslušné kodóny, i když s malou účinností, a tRNA tedy mohla vzniknout až druhotně). RNA také byla přepsána do DNA, která je stabilnější. Po vývoji trvajícím více než miliardu let, tj. zahrnujícím neskutečné množství jednotlivých buněk i generací, teprve buňky dospěly do stádia, které známe my. Tento druh buňky byl zřejmě konkurenčně natolik zdatný, že vytlačil všechny ostatní "modely". Všechny současné živé buňky mají základní principy fungování prakticky shodné.

0 0
možnosti
  • Počet článků 118
  • Celková karma 17,68
  • Průměrná čtenost 1208x
Hlásim sa k duchovnému odkazu velikánov Českého národa ako bol Jan Hus a Jan Amos Komenský. Vyštudovala som históriu a vo svojich blogoch sa venujem najmä otázkam historickej dôveryhodnosti biblických kníh. Pri svojim skúmaní som došla k záveru, že máme veľké množstvo historických dôkazov toho, že Ježiš naozaj vstal z mŕtvych a bol tým, za koho sa prehlasoval.