Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Johny__S

11. 7. 2012 23:16
Musím ještě dodat,

že se dopouštíte hrubé dezinterpretace:

Dawkins v knihe Rieka z raja na strane 22 píše: "Podľa ďalšieho odhadu tvoria teraz žijúce živočíšne druhy asi 1% druhov, ktoré kedy vôbec žili." Je škoda, že pán profesor nepoložil otázku, odkiaľ sa vzali tie miliardy druhov, ktoré žijú dnes a ktoré žili v minulosti, keďže sám nepriamo priznal, že nie je to prírodný výber, ktorý spôsobuje väčšiu a väčšiu variabilitu.

Asi jste to vůbec nepochopila. To, co pan Dawkins, znamená pouze to, že druhy se vyvíjejí. Některé vymírají, jiné se mění v nové formy, apod. Protože historie Země trvá už opravdu dlouho, většina druhů, které v průběhu evoluce vznikly, už také stačila vymřít. Dawkins tedy ani náhodou nepřiznal, že to není přírodní výběr, který způsobuje větší a větší variabilitu. Mám pocit, že jste tu knížku vůbec nečetla a ani netušíte, kdo je Dawkins, propagátor teorie "sobeckého genu" (a přírodního výběru).

0 0
možnosti

Johny__S

11. 7. 2012 23:21
Re: Musím ještě dodat,

A váš příklad se zajíci je také zcela nesmyslný. Buď musíte uvažovat variabilitu v rámci jednoho druhu, potom ovšem nemáte pouze dvě formy, jednu pomalou a jednu rychlou, nýbrž celé kontinuum. Pomalejší jsou postupně hubeny, tím zbývají jenom ty rychlejší, ale šelmy se také vyvíjejí, aby mohly lovit ty rychlejší zajíce, takže je silný selekční tlak, aby byli zajíci ještě rychlejší (to zajišťují náhodné mutace - čas od času se nějaká vyskytne, která našemu hypotetickému zajíci rychlost dále přidá, mimo to se také vyskytne ještě více mutací, které ji uberou, ale takoví zajíci se nerozmnoží, protože je šelmy sežerou). A pokud máte dva druhy zajíců, těžko by mohly koexistovat ve stejné ekologické nice. Tím by si totiž přímo konkurovaly, což vytváří silný selekční tlak. Méně úspěšný druh v takovémto případě buď vymře, nebo svou ekologickou niku změní. A pokud máte dva druhy zajíců ve dvou různých nikách, ta pomalejší těžko mohla přežít při dlouhodobém predačním tlaku.

0 0
možnosti

Johny__S

11. 7. 2012 16:23
Nikolivěk.

Přírodní výběr samozřejmě vede ke vzniku nových druhů, a bylo to již několikráte pozorováno. Navíc máte zkreslené představy: žádnou mutací nevznikne hned celé oko. Vývoj probíhal značně pozvolna, od jednoduchých světločivných skvrn jejich velmi pomalým vylepšováním. Lepší zrak může v příslušném prostředí představovat konkurenční výhodu. V každé generaci vznikla spousta mutací, některé se týkaly i genů zajišťujících zrak. Většina jich byla neutrálních, svým nositelům tedy nepřinesly vůbec nic, další velká část negativních a velmi malá část pozitivních. Takové ovšem přinesly zvýhodnění svých nositelů, a proto tyto mutace (alely) v populaci postupně převládly. A tak to šlo pořád dál a dál. Všechny mezistupně oka máme k dispozici u různých "bezobratlých" i "obratlovců".

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS