Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Johny__S

12. 7. 2012 12:03
Myslím, že pro ty mravence evoluční biologie

vysvětlení už poskytla. Na začátku byli mravenci živící se rostlinami, které si nosili do svých mravenišť. Občas na nich vyrostla také houba a mravenci ji také požírali. Tato houba byla vítaným zpestřením jídelníčku, a proto byli zvýhodněni ti mravenci, kteří jí poskytovali co nejlepší podmínky růstu - a to už je jasný selekční tlak. Co se týče toho odvětrávání, nejen houba produkuje CO2, ale i samotní mravenci. Velká mraveniště tedy musejí být dobře odvětrávána, i kdyby v nich žádná houba nerostla, a mravenci jistě mají mechanismus, jak rozpoznat, že se někde zvýšila koncentrace CO2, načež vybudují novou odvětrávací šachtu. Tuto preadaptaci poté využili i k pěstování houby. Žádná záhada. Ostatně, houbu pěstují i nepříbuzné druhy mravenců, a dokonce i některé druhy termitů, což naznačuje, že "naučit" se pěstovat houbu není evolučně vůbec složité.

1 1
možnosti
JZP

Jožin z planin

11. 7. 2012 15:53
Žádné náhodné mutace...

Náhodné mutace v evoluci fungují jen jako takové pošťouchnutí, které občas pomůže přeskočit jinak nepřeskočitelný kopec/překážku. Hlavním motorem evoluce je přenos genetické informace z generace na generaci, hledání vhodného partnera a přizpůsobení se prostředí. Statistika s tím má to dělat jen okrajově.

Evoluce je v umělém prostředí snadno sledovatelná - bez šlechtění (selekce vhodných nositelů genů) by většina z nás zemřela hlady. V přírodě většinou není selekční tlak tak silný, proto je živá evoluce vidět jen málo.

1 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

11. 7. 2012 19:39
Re: Žádné náhodné mutace...

pokud si vezmete velkou populaci tak všechny parametry jedinců budou v součtu "průměrné". Ovšem u jedince jako takového budou některé parametry převažovat a jiné naopak budou horší než průměr.

A čistě statisticky budou mít v prostředí větší šanci na přežití (a tedy i rozmnožení) jedinci s vhodnějšími parametry.

0 0
možnosti
JJ

Šerlok Homeless

11. 7. 2012 12:30
A co když to bzlo takhle:

Mravenci se ve svých chodbičkách setkávali s jedlou houbou a spestřovali si jí jídelníček. Náhodnými mutacemi se měnily jejich instinkty a selekční výhodu měly ty kolonie, kde ty instinkty vedly k péči mravenců o houbu.

To teleologické a inteligentní uvažování mravencú je opravdu pohádka. VAŠE pohádka!

0 0
možnosti
RV

lena99

11. 7. 2012 12:29
Pani Tvrdoňová

je chudera, ktorá rozsieva dávno vyvrátené kreacionistické žvásty po všetkých možných blogoch i neblogoch. V diskusiách blogu na SME ju pomenovali "Jednoduchá Mária", v Pravde má blog pod pseudonymom, "články" jeden ako druhý. Vyznačuje sa tým, že sa jej nedá nič vysvetliť, akékoľvek úsilie diskutérov je úplne zbytočné.

1 0
možnosti
H

hovn

11. 7. 2012 11:32
No to jste si naběhla

zveřejnit takový text v populaci zmaterializovaných samožerů, přesvědčených o jejich důležitasti minimálně v galaktickém prostoru. Dovolit si říci, že jsme obklopeni přírodními zázraky a že i ten nejjenoduší organismus v přírodě je opravdovým zázrakem ve srovnání se vším , co lidstvo vytvořilo svým intelektem za všechny věky, tak to vám tady moc přikývnutí nepřinese. Nevím jak to přesně nazvat , ale snad liská pýcha, či zpupnost. Ve jménu našich potomků doufám, že se nám ji podaří přežít

0 0
možnosti
W

Wolf778

11. 7. 2012 12:09
Re: No to jste si naběhla

No já nevím... Já bych spíš řekl, že pyšné je považovat Zemi za pupek vesmíru a člověka za vrchol všeho stvoření. Takové přesvědčení je ale doménou kreacionistů, ne materialistů.

1 0
možnosti
JR

hoho11

11. 7. 2012 11:08
celý článek je naprosto o ničem

ten vztah je pouze pokročilá forma symbiózy. a v tom jak symbiózy mohou vznikat je celkem jasno.:-)

1 0
možnosti
W

Wolf778

11. 7. 2012 10:49
A co žirafu

tu taky stvořil inteligentní Stvořitel? I s jejím 5metrovým laryngálním nervem? ;-)

1 0
možnosti
L

lesicatko

11. 7. 2012 10:20
Síce to presahuje ramec tohto blogu, ale

Ak už niečo zo Slovenska, čo stojí za prečítanie,i keď to výrazne presahuje túto tému  tak toto od prof Kováča.- to je biolog. A nie kreacionista :)

http://dai.fmph.uniba.sk/courses/ICS/readings/Kovac.rtf

0 0
možnosti
KV

_-1-_

11. 7. 2012 10:15
Přečetl jsem první polovinu článku

a chtěl jsem do příspěvku napsat .. super .. a pak jsem to dočetl až do konce 8-o

0 0
možnosti
VP

Sípomat

11. 7. 2012 10:14
Píšete že stvořitel je logičtější?

To je naprostý nesmysl. Logika s tímto nemá co dělat. Ano, představa stvořitele jakožto původu rozmanitosti druhů je jednodušší a elegantnější, ale samotná postava stvořitela je naprosto nereálná, narozdíl od vysvětlení rozmanitosti druhů pomocí evoluce.

1 0
možnosti
JJ

Šerlok Homeless

11. 7. 2012 11:56
Re: Píšete že stvořitel je logičtější?

On totiž kreacionismus - tedy názor, že současná podoba života vznikla zásahem všemohoucího stvořitele, není VŮBEC vysvětlení. Všemohoucí stvořitel totiž mohl život stvořit JAKKOLIV? Tak proč to u všech čertů udělal tak, aby to vypadalo, že proběhla evoluce? 8-o

0 0
možnosti
  • Počet článků 118
  • Celková karma 17,68
  • Průměrná čtenost 1208x
Hlásim sa k duchovnému odkazu velikánov Českého národa ako bol Jan Hus a Jan Amos Komenský. Vyštudovala som históriu a vo svojich blogoch sa venujem najmä otázkam historickej dôveryhodnosti biblických kníh. Pri svojim skúmaní som došla k záveru, že máme veľké množstvo historických dôkazov toho, že Ježiš naozaj vstal z mŕtvych a bol tým, za koho sa prehlasoval.