Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Šerlok Homeless

14. 9. 2012 10:54
Autorko, z toho že nerozumíte kvantové fyzice, nemusíte mít

žádný mindrák.

Nositel Nobelovy ceny za fyziku, po Einsteinovi snad druhý největší fyzik 20. století Richard P. Feynmzn svou druhou populární přednášku o kvantové elektrodynamice na Novém Zélandu zahájil takto:

"Tak, toto je má druhá přednáška o podivuhodných vlastnostech světla a látky a jak vidím, dnes je tu mnohem více posluchačů, než posledně. Ti, co tu minule nebyli, mému výkladu nebudou rozumět. Ti, co tu byli, mu také nebudou rozumět, ale ti vědí, že je to v pořádku. Ani já totiž tomu nerozumím. Nikdo tomu nerozumí."

A Einstein kvantové fyzice nerozuměl prakticky vůbec.

0 0
možnosti

Petr z Bologni II.

30. 8. 2012 17:00
...

Existujici kvantova mechanika neni v zadnem pripade obtizna (vymyslet neco noveho, to je jina...), vetsina lidi ale nedokaze prijmout za sve jeji zakladni axiomy (zalezitost, kterou take dost dobre nechapu, ale asi jsme kazdy jiny). Asi takhle to vidim z prikladu svych kolegu i sveho ze studii na  MFF UK. Jakekoliv odkazy na slozitost matematicke stranky QM a tudiz obtiznost pochopeni ukazuji pouze na fakt, ze sam autor takoveho vyroku QM naprosto nechape.

0 0
možnosti

Paeris Kiran

30. 8. 2012 17:12
Re: ...

no... zkuste někomu vysvětlit spin v jádře... to už má do "jednoduchosti" daleko.

0 0
možnosti

petrph

30. 8. 2012 14:45
ale to je právě omyl

Tyhle knížky skutečně tu kvantovou fyziku jen propagují (popularizují), ale nic z ní nenaučí. Troufla by jste si třeba po přečtení téhle knížky pracovat v nějaké fyzikální laboratoři a provádět tam pokusy s kvantovou fyzikou? Nebo jen na základě přečtení navrhnout-tedy skutečně detailně konstrukčně navrhnout nějaký přístroj, který by souvisel s kvantovou fyzikou? Nebo vymyslet něco víc o kvantové fyzice, než stojí slovo od slova v té knížce? Predikovat (nevím jak, když tedy nechcete nic počítat) nějaký stav související s kvantovou fyzikou?

Takže, jestli Vás tahle knížka zaujala a chcete se kvantovou fyzikou zabývat, tak tohle je jen první krok. Šup šup našprtat se tu těžkou matiku a pak směle do matematické teorie té kvantové fyziky...:-)

0 0
možnosti

Jožin z planin

30. 8. 2012 14:24
Vysokoškolská fyzika a matematika

Paní Tvrdoňová, asi byste byla překvapená, jak vypadá na vysoké škole klasická fyzika (myšleno ta z doby před Einsteinem). Na spočítání celkem jednoduchého příkladu z praxe jsou najednou potřeba diferenciální rovnice a plošné integrály, občas nějaké ty numerické metody a podobné libůstky. Obyčejné Newtonovy, Keplerovy, Coulombovy nebo Kirchhoffovy zákony, na které na střední škole stačila krátká věta, najednou nabobtnají do shluku vzorců, které jsou bez vyšší matematiky nesrozumitelné.

Kvantovou fyziku lze také zjednodušit a ořezat na pár pouček a jednoduchých vzorců, ze kterých sice nic reálného vypočítat nepůjde, ale člověk alespoň získá nějakou představu, čím se ten obor zabývá. I to může být užitečné, protože člověk pak alespoň tak snadno nenaletí různým "kvantovým filozofům", kteří z nepochopených základů kvantovky odvozují cokoliv.

0 0
možnosti

hovn

30. 8. 2012 14:44
Re: Vysokoškolská fyzika a matematika

Nevíte, proč nám přednášející matematiky na VŠ tvrdil že spočítat se dá všechno, ale že život není matematika?

0 0
možnosti

joserpor

30. 8. 2012 13:55
Poučený člověk by měl znát

pokud možno základy všech vědeckých oborů, aby si mohl vytvořit nějaký světový názor a aby se dokázal v tom složitém světě aspoň trochu orientovat.

Já teď se prokousávám "Frank Wilczek: Lehkost bytí" a musím konstatovat, že naše smysly  nám ukazují úplně jiný svět, než ten který je skutečný a skývá se v nejhlubší realitě (jak to F.Wiczek nazývá)

0 0
možnosti

Fermi

30. 8. 2012 14:28
Re: Poučený člověk by měl znát

Mám pocit, že Wilczek to v téhle knize nazývá Tkanivo... ;-)

0 0
možnosti

hovn

30. 8. 2012 13:42
Vážená nedrážděte

pošramocené ego našich národů. I tak toho mají dost a ještě jim chcete vzít to poroučení větru dešti

0 0
možnosti

lspeedy

30. 8. 2012 13:11
no asi bude záležet hlavně na tom,

jestli tu populárně naučnou literaturu píše kvantový fyzik, nebo filosofický plácal...;-))

1 0
možnosti

Fermi

30. 8. 2012 13:37
Přesně tak

Filozofovat se dá o čemkoliv. Ale popsat populárně matici hustoty už je těžší. Můj školitel navíc razil teorii, že nejlepší obrázek je vzorec. :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 118
  • Celková karma 17,68
  • Průměrná čtenost 1208x
Hlásim sa k duchovnému odkazu velikánov Českého národa ako bol Jan Hus a Jan Amos Komenský. Vyštudovala som históriu a vo svojich blogoch sa venujem najmä otázkam historickej dôveryhodnosti biblických kníh. Pri svojim skúmaní som došla k záveru, že máme veľké množstvo historických dôkazov toho, že Ježiš naozaj vstal z mŕtvych a bol tým, za koho sa prehlasoval.