Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Evangelisté byli sice současníky Ježíše a lze říci, že jejich svědectví je svědectvím o skutečném životě člověka z masa a kosti, ale nicméně jejich svědectví byla zapsána až tak dvě stě let po jejich skonu. Síla ústní tradice je sice v tehdejší negramotné společnosti sice vcelku přesná, nicméně chybičky se časem vždy vloudí. Navíc pouze tato svědectví byla církví nakonec kodifikována. A při té kodifikaci asi mohlo dojít k dalším zkreslením. Takže se nelze divit, že mohou připadat někomu nedůvěryhodná.

Pozn. Existují různé písemné přepisy jednoho a téhož původního pramene. A lze vysledovat, jak se přepisovači přepsali.

Kdyby všechno bylo tak jednoduché, jak se zdá, nemusela by vzniknout pomocná věda historická, zvaná kodikologie.

A to už se vůbec nebavím o tehdejším oblíbeném sportu, psát zakládací listinu nějakého středověkého města o tři sta let později.

1 1
možnosti
Foto

1.Názory nemeckých teológov, ktoré tu spolu s Dawkinsom prezentujete, že evanjeliá boli napísané 200 rokov po udalostiach boli dávno vyvrátené nálezom rylandského papyrusu a inými archeologickými dôkazmi.

1 0
možnosti
Foto

Mluvím o definitivním znění. A sepsání rulandského rukopisu 150 let našeho letopočtu se tak od mého zaokrouhleného závěru příliš neliší.

A navíc jsem zdůraznil, že přesnost ústní tradice byla z dnešního hlediska obdivuhodná, jenom jsem poznamenal, že nezáměrné chybičky se mohly vloudit.

0 1
možnosti
Foto

Rylandský papyrus bola kópia originálu, teda originál bol starší. Chybička ba aj variácie v ústnej tradícii boli prípustné, ale bolo neprípustné, aby učeníci úplne zmenili a prekrútili slová svojho majstra.

2 0
možnosti
Foto

Sešli se třeba deset překladatelů u stolu, z nichž každý uměl jazyk toho, koho měl po levici. Jeden z nich napsal nějakou jednoduchou větu a poslal jí dále. Když se text původnímu pisateli vrátil, tak nevěřil svým očím.

0 1
možnosti
Foto

2. Pokiaľ išlo o neskoršiu kodifikáciu, z najstarších písomných prameňov vieme, že od ZAČIATKU bol Ježiš hlásaný ako Boží syn a ako ten, ktorý vstal z mŕtvych. Jeho božstvo a vzkriesenie nebolo výsledkom mytologického vývoja, ale hlásali to hneď od začiatku. Plánujem napísať celý článok, ktorý sa zaoberá len týmto.

1 0
možnosti
Foto

Otázka nezněla, zda byl či nebyl Ježíš hlásán jako Boží syn atd., první otázkou je, zda existoval jako fyzická osoba, která chodila a hlásala evangelium, V tom jsem s Vámi zajedno, že nemá smysl popírat jeho existenci, jak to začali dělat někteří osvícenci, což pokračovalo do první poloviny 19. století.

1 0
možnosti
Foto

Ježišovu existenciu dnes žiaden seriózny historik nepopiera, ale je módou tvrdiť, že Ježiš v evanjeliách nezobrazuje historického Ježiša a to sa snažím mojimi článkami vyvrátiť.

1 0
možnosti
Foto

Upíšu vám duši, evangelia popisují historická fakta.

0 0
možnosti
Foto

3. Máte pravdu, že máme veľa kópii textov novej zmluvy a pri prepisovaní dochádzalo ku chybám, ale vďaka porovnávaniu tisícov kópii z rôzneho obdobia a rôznych geografických oblastí vieme, že obsahovo dnešná Biblia na 99% zodpovedá originálu. Žiadny z problematických textov nenapáda základné doktríny.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS