Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zmiňujete, že Homérovy posloužily jako návod k nalezení Tróji. Takže zjevně ty báje měly reálné jádro. Vy jste toho opatrně implikovala, že je tím pádem reálný i Nový Zákon, protože místa v něm popisovaná existují a některé události v něm popsané jsou i v jiných písemných pramenech. Dobře tedy. Věříte, že se Trojská válka odehrála tak, jak je popsána? Včetně zásahů antických bohů, nesmrtelného Achillea a následné Odysseově strastiplné plavby?

0 0
možnosti
Foto

Rozumiem kam tým mierite. Nebudem odpovedať čomu ja verím (lebo je to jasné), ale poviem ako sa na to dívajú historici, ktorí nie sú kresťania. Hoci mnohým zázrakom v evanjeliách neveria, že sa naozaj udiali, sú nejaké fakty, na ktorých sa zhodnú, lebo je veľa nezávislých zdrojov, ktoré to potvrdzujú. Napríklad je jasné, že Ježišovi súčasníci verili, že robil zázraky. Prečo je to jasné? Lebo to potvrdili nielen kresťania, ale aj Ježišovi nepriatelia.

Ďalším faktom je, že zomrel pri ukrižovaní, lebo máme 11 antických zdrojov, ktoré to tvrdia. Ďalej je isté, že učeníci verili, že Ježiš vstal z mŕtvych.

Takže odpoveď na vašu otázku: Aj keď evanjeliá vo všeobecnosti historici nepovažujú za presné vo všetkých detailoch, sú nejaké informácie o ktorých si môžeme byť istí, že sa stali, lebo ich potvrdzujú aj iné nezávislé zdroje.

2 0
možnosti
  • Počet článků 118
  • Celková karma 17,68
  • Průměrná čtenost 1208x
Hlásim sa k duchovnému odkazu velikánov Českého národa ako bol Jan Hus a Jan Amos Komenský. Vyštudovala som históriu a vo svojich blogoch sa venujem najmä otázkam historickej dôveryhodnosti biblických kníh. Pri svojim skúmaní som došla k záveru, že máme veľké množstvo historických dôkazov toho, že Ježiš naozaj vstal z mŕtvych a bol tým, za koho sa prehlasoval.