Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Proč někteří věřící vynakládají tolik úsilí, aby pro svoji víru shromáždili jakési "důkazy". A naopak. Obdobně pošetile se chovají někteří nevěřící, když hledají "důkazy" proti náboženské víře. Pak vznikají třenice a nedorozumění.

Jak chcete "dokázat" existenci boha? To přece nejde. Stejně tak nelze boha vyvrátit. Věřící má věřit, např. na odpuštění hříchů a život věčný skrze Ježíše Krista. Náboženství ať je založeno na víře a jakýkoli pokus tuto víru podpořit "důkazy" vyznívá nakonec hloupě.

Oproti tomu věda je založena na evidenci a právě proto do ní nelze strkat všemohoucí, vševědoucí či jinak nadpřirozené bytosti, o což se věřící leckdy pokoušejí. Vědecká tvrzení na rozdíl od víry v nadpřirozeno lze podpořit důkazy či je pomocí důkazů falzifikovat. "Důkazy" náboženských aktivistů mající např. vyvracet evoluční teorii, radiometrické datování a podobně jsou ve výsledku stejně směšné, jako "důkazy", že Ježíš vstal z mrtvých, protože je synem božím.

0 0
možnosti

Kloním se k teorii sugesce a částečnému podvodu. Ježíšovo tělo někdo odnesl a pohřbil jinde, možná i proto, aby ho někdo jiný neukradl. Někteří jeho následovníci si to vyložili po svém a následně se vzkříšený Ježíš opravdu začal ukazovat. Zajímavé ovšem je, že ho nejdřív nepoznali, což by značilo, že pokud byl skutečně vzkříšen, vzkřísili ho do úplně jiné podoby (takže to zřejmě nebylo jeho původní tělo). Teprve když se jim "ukázal", poznali ho. Mohl to tedy být klidně někdo jiný a oni tak moc chtěli věřit, že je to Ježíš, že uvěřili. V tom je mohli utvrzovat i někteří jeho následovníci, kteří Ježíše hlasitě "poznali" a pak z toho chtěli vytlouct nějakou výhodu.

K tomuto vysvětlení se kloním proto, že také vysvětluje biblický text a obejde se bez nadpřirozených jevů, jejichž existence doposud nebyla prokázána. Occamova břitva.

1 0
možnosti

Bla...bla..bla...už po celá ta léta..možná...někdo jiný...I proto.. Samé spekulace. Můj Pán Ježíš Kristus žije. O tom jsem se sám několikrát 100% přesvědčil,a zrovna tak na mil. křesťanů po celém světě. Či-li diskutovat na vaších spekulacích a doměnkách je stráta času. Věnujte se své evoluční vědě, ale Bibli nerozumíte ani za mák.A obdivuji se paní Tvrdňové,že má na vás takovou to trpělivost.Už jste mně jednou uznal,že Bůh se nemýlí, a nyní se kloníte k sugescím a nebo podvodům. Bible není žádný podvod,ale živá kniha pro věřící.R^

1 1
možnosti

1. Evangelia nejsou historická literatura, ale ideologický traktát.

2. Nevypovídají o tom, co učil nebo konal Ježíš, ale o tom, jak by mělo či mohlo vypadat křesťanství.

3. Prokazatelně evangelisté (Marek, Matouš, Lukáš) poprvé slyšeli jméno Ježíš někdy v padesátých letech.

4. Zakladatelem křesťanství není Petr ale Pavel z Tarsu.

5. Popravit Ježíše dal Pilát Pontský viz INRI - Iezus Nazaretus Rex Iudeis - čili dal popravit protiřímského povstalce.

6. To rex iudeis zavinili Izaiáš a Micheáš svými proroctvími až o sedm století staršími než Ježíš.

7. S ukřižováním souvisela ještě jedna část trestu - ukřižovaný visel na kříži tak dlouho, až se rozpadl, a rozklovali ho ptáci. Je tedy navýsost pochybné, že by Josef z Arimatie mohl od Piláta Ježíšovo tělo koupit.

8. Co rukopisy z Nag Hamadi? Nesvědčí náhodou o tom, že rané křesťanství (a nejen to rané) úmyslně eliminovalo ženy jako součást zrodu křesťanství? Viz Marie Magdalena.

9. Jsou náznaky, že evangelista Jan byl opravdu Ježíšův učedník Jan Zebedeus, jeho evangelium pak potvrzuje pochybnosti o úloze Petra při vzniku křesťanství.

10. Ježíš byl možná opravdu zatčen v předvečer velikonočního sabatu, rozhodně však nebyl o velikonočním sabatu popraven (Kaifáš ráno po Ježíšově zatčení odmítá svolat sanhedrin, protože je sabat), navíc židovské velikonoce s křesťanstvím vůbec nesouvisely a nesouvisí - viz skutečnost, že nemají pevné datum, ale jsou to pohyblivé svátky, závislé na měsíčním cyklu.

Nicméně: A víra tvá tě uzdravila.

3 0
možnosti

S každou z Vašich tézí by šlo polemizovat. Ale nebudu. Když jsem pod Vaším blogem o křesťanství položil jednoduchý dotaz k textu, vůbec jste nereagoval https://robin.blog.idnes.cz/diskuse.aspx?iddiskuse=A180517_663220_blogidnes Takže nápodobně.

1 0
možnosti

Nějak pořád nevidím ty fakta...

0 0
možnosti
Foto

Tak stručne zopakujem len tie na ktorých sa zhodnú VŠETCI odborníci:

1. Ježiš zomrel pri ukrižovaní.

2. Ježišovi učeníci hlásali, že vstal z mŕtvych a zjavil sa im. Hlásali to nielen Ježišovi učeníci, ale aj skeptici (Jakub) ba dokonca nepriatelia (Pavol)

0 0
možnosti

I16v31o 91B95o90u86š46e

29. 6. 2018 2:07

Jake fakty?

1 0
možnosti

Bůh nemůže nadpřirozeně zasahovat do našeho světa, protože není nadpřirozený, bůh je ta nejobyčejnější skutečnost...

Jaké jsou Vaše fakty?

Jediný fakt je ten, že Ježíš nakonec odletěl do nebe...

Kam?

Pokud věříte v boha, tak ovšem ani nemůžete připustit, že Ježíš byl mrtvý, protože by pak nebyl boží syn, ale jen lhář.

Je-li pro Vás ovšem důležitější znovu oživlé fyzické Ježíšovo tělo (proč ho ovšem, máme-li uznat všechna fakta, nikdo vzkříšeného zprvu nepoznal), než to, že se Ježíš vzápětí po ukřižování ocitl u svého Otce (opět viz fakta), a tedy i podle faktů nebyl mrtvý, pak opravdu bůh s vámi...

3 0
možnosti
Foto

Ľutujem, ale moje IQ nie je dostatočné na to aby pochopilo súvislostí toho čo tu píšete.

0 0
možnosti
Foto

Prázdný hrob přece objevil mládenec v bílém rouchu o kterém se zminuje Marek.Ten byl v dalších evangelíích přeměněn na anděla a potom i na dva.Je otázka,kdo to ve skutečnosti byl a co zfanatizovaným a vystrašeným ženám skutečně řekl....víra ve zmrtvýchstání byla v době Ježíše celkem běžně přijímána jako věc,která se muže stát.Prostě nic,čemu by se nedalo snadno uvěřit...

0 0
možnosti
Foto

Hrob objavili ženy a ten mládenec im zvestoval, že Ježiš vstal z mŕtvych.

Tvrdíte že: "víra ve zmrtvýchstání byla v době Ježíše celkem běžně přijímána jako věc,která se muže stát." Nie, židia verili, že budú vzkriesení až v posledný deň na konci vekov.

A už vôbec neverili v Mesiáša, ktorý zomrie a bude vzkriesený.

0 0
možnosti

tak vstal, anebo nevstal?

pro verici vstal, pro neverici je neco takoveho nemozne

takze jste, i pres obsahly text a moji odpoved na Vasi otazku na konci blogu, zase na zacatku

je to slozity....

zdravim Vas a preju fajn den

0 0
možnosti
Foto

Ak teda nepripúšťate možnosť, že existuje Boh a môže nadprirodzene zasiahnuť do nášho sveta, ako si vysvetlíte všetky fakty?

0 0
možnosti
  • Počet článků 118
  • Celková karma 17,68
  • Průměrná čtenost 1208x
Hlásim sa k duchovnému odkazu velikánov Českého národa ako bol Jan Hus a Jan Amos Komenský. Vyštudovala som históriu a vo svojich blogoch sa venujem najmä otázkam historickej dôveryhodnosti biblických kníh. Pri svojim skúmaní som došla k záveru, že máme veľké množstvo historických dôkazov toho, že Ježiš naozaj vstal z mŕtvych a bol tým, za koho sa prehlasoval.