Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Proč někteří věřící vynakládají tolik úsilí, aby pro svoji víru shromáždili jakési "důkazy". A naopak. Obdobně pošetile se chovají někteří nevěřící, když hledají "důkazy" proti náboženské víře. Pak vznikají třenice a nedorozumění.

Jak chcete "dokázat" existenci boha? To přece nejde. Stejně tak nelze boha vyvrátit. Věřící má věřit, např. na odpuštění hříchů a život věčný skrze Ježíše Krista. Jakmile začne pro svoji víru shromažďovat "logické" argumenty a "důkazy", vystavuje se nebezpečí směšnosti.

0 1
možnosti

Zopakuji to tu:

Žid prostě Bohu důvěřuje.

Křesťan věří v Boha. Jako by váhal, zda může věřít v Jeho existenci nebo nikoliv! Nebo je to jen linguistický problém?

:-)

0 0
možnosti

L98u36d23ě29k 97T19o12n70d30r

16. 8. 2018 15:22

Nejsmutnější na tom je, že můžete sepsat všechny argumenty a předložit všechny důkazy - logické i hmatatelné...

...ale pak stejně stačí, aby si muslim otevřel svatý Korán a tam přečte černé na bílém, že sám Alláh se zauručuje za to, že prorok Isá (Ježíš) nikdy nezemřel, protože Alláh se postaral o jeho bezpečnost a místo něj byl ukřižován někdo jiný. Proroka Isu pak vzal k sobě na nebesa, kde sedí po jeho pravici a čeká na Soudný den.

1,5 miliardy muslimů si to přečte, sklapne svatý Korán, a má nevyvratitelně jasno, co je pravda. Diskutovat netřeba :-/

0 1
možnosti
Foto

Nájdu sa medzi nimi aj výnimky. Ten spomínaný Nabeel Qureshi bol moslim, ktorý ale vyrastal v USA a svojho najlepšieho kamaráta na univerzite presviedčal, že Islam je pravdivý. Nakoniec to skončilo tak, že konvertoval na kresťanstvo. Lenže mal to oproti iným moslimom jednoduchšie, lebo 1. žil v USA, nie v islamskej krajine. 2. diskusie o islame a kresťanstve viedol so svojim najlepším kamarátom celé roky 3.mal prístup ku informáciám.

Aj tak hovoril, aké je pre moslima mimoriadne ťažké vzdať sa islamu, lebo pre nich je to nielen viera, ale ich identita. Navyše je to potupou pre celú rodinu. Všetci moslimovia, ktorí konvertovali, hovoria aký význam mali pre nich Ježišove slová: "Kto miluje otca, alebo matku viac ako mňa, nie je ma hoden."

1 0
možnosti

Zaujalo mě, jak to vidí muslimové, což byla původně také křesťanská sekta. Podle nich došlo sice k ukřižování, ale Bůh zařídil, že si pouze popravčí mysleli, že ho ukřižovali. To se pak intepretuje tak, že ten na kříži vůbec nemusel být Ježíš. Mohl to být někdo, kdo se za něj obětoval.

0 2
možnosti
Foto

David Wood či bývalý moslim Nabeel Quereshi debatovali s mnohými moslimami aj na túto tému. Už si presne nepamätám, čo presne hovorili, pozriem si tie debaty a napíšem pár bodov, prečo hypotéza moslimov nie je veľmi pravdepodobná z filozofického či teologického hľadiska. Z historického hľadiska k tomu môžem povedať len to, že ak 600 rokov všetci (kresťania, židia, pohania) hlásali ukrižovanie a o 600 rokov neskôr niekomu nejaký anjel zjavil, že to bolo ináč, tak to nie je veľmi spoľahlivý zdroj pre historikov.

1 0
možnosti

J42i86r86i 63T72i68c45h63y

15. 8. 2018 18:06

Nikdy jsem nepochopil, jak nekdo muze ve 21. stoleti omylat nesmysl o vstani z mrtvych. Nu ale, lidska hloupost je zrejme neomezena.

2 1
možnosti
Foto

To nič. Predstavte si, že v 21. storočí veria ľudia, ktorí si hovoria ateisti, že vesmír vznikol z ničoho a bez príčiny. Čo je proti tomu vzkriesenie, alebo kúzlo? Veď ten kúzelník má aspoň klobúk, z ktorého toho králika vytiahne. A títo ľudia si myslia, že viera v to, že NIČ samovoľne vybuchlo a stvorilo všetko, je dokonca znakom múdrosti.

2 0
možnosti

Ježíš nemohl vstát z mrtvých, protože ani nezemřel.

Duše je, myslím, nesmrtelná.

Ostatně znovuvtělení Ježíše se dá opravdu těžko chápat jako vzkříšení a vítězství nad smrtí, protože by to znamenalo, že se nedokázal vymanit z osidel samsára

0 1
možnosti
Foto

To sa tu vyše tridsať tokov vznášala nejaká nehmotná dušička a nikto na to neprišiel, že tento týpek nemá telo? Človeče, to by bol väčší zázrak ako vzkriesenie!

1 0
možnosti

Myslím, že dohadovat se, zda Ježíš "vstal z mrtvých", čili v těle ožil, č bylo mrtvé, a přešel do jiné dimenze, kam se v těle nikdo nedostane (aspoň tak to chápu já tento galimatyáš), je v roce 2018 poměrně zbytečné a marné. Současní lidé by se spíše měli podívat na to, co hlásal, a zabývat se jeho učením. Mám na mysli , aby byly využity všechny dobové prameny, i ty, které církve zavrhly. Ježíš například tvrdil, že se blíží konec světa, ale nepřišel. Jak to tedy bylo s jeho božskou neomylností? Je zajímavé, že to církevníci nevyškrtli z evangelií a je to tam dodnes.

0 1
možnosti
Foto

1. Príliš to komplikujete a naozaj z toho máte galimatyáš. Ježiš fyzicky zomrel a potom jeho telo fyzicky vstalo z mŕtvych (mohli sa ho dotknúť) ako dôkaz toho, že je tým, za koho sa prehlasoval.

2. Čo myslíte tým, že "v roce 2018 poměrně zbytečné a marné. Současní lidé by se spíše měli podívat na to, co hlásal, a zabývat se jeho učením." Aké učenie nám zostane ak vyškrtneme Ježišove výroky o tom, že je Boží Syn, ktorý odpúšťa hriechy a dáva večný život? Nejaké etické výroky? Načo nám je ďalší učiteľ etiky? Nie je ich dosť? A dá sa vôbec nazvať učiteľom mravnosti ten, kto klame ľudí v tých najdôležitejších otázkach (za predpokladu, že to, čo o sebe Ježiš tvrdil, nie je pravda.)?

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS