Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

postoj mnoha lidí k teoriím o existenci Boha hodně připomíná pohádku Císařovy nové šaty:-/

0 0
možnosti

To snad ne, paní Libuše.

0 0
možnosti

Vzkříšení, to že Ježíš vstal z mrtvých, je skutečnost potvrzená jeho současníky i k oběti vlastních životů. Mi jen není jasné, kde berete nápady: "Jeho brat Jakub, v Ježiša ako Mesiáša neveril a nebol ani medzi jeho učeníkmi." To máte z nějakých nebiblických zdrojů? Jakubové byli mezi Ježíšovými učedníky dva - Jakub větší - první zabitý apoštol a druh Filipa, Jakub Alfeúv.

1 0
možnosti

A co takhle Mt 13,55, kde jsou vyjmenováni Ježíšovi bratři : Jakub, Josef, Šimon a Juda. A to lidmi z Nazareta, jeho domovské obce. Možná jako katolík odpovíte, že to vlastně byli bratranci ( tedy bratři v širším smyslu, jak to některé kultury ztotožňovaly ). Každopádně, nejsme spaseni pro naše znalosti o Ježíši, ale pro náš vztah k Ježíši, takže některé detaily mohou zůstat otevřené. Dokonce takové nejednoznačnosti v textu svědčí pro pravost biblické zprávy. Kdyby ji někdo kompiloval za účelem oblbovat lidi, jistě by je odstranil. Dobrý právník ví, že výpovědi více svědků jsou pravděpodobnější, pokud nejsou v detailech zcela polopatické.

1 0
možnosti

R^

Dík za zajímavé myšlení a čtení!

Avšak kdyby apologetika přinesla nezvratné důkazy, stejně by mnohé nepřivedla k víře a důvěře Bohu. Mně to připadá být samozřejmé. Bůh je Pravda, Život, Láska, Spravedlnost, Svoboda... A člověk by měl být Jeho obrazem. I v té svobodě! Exaktní důkaz by znamenal konec lidské víry a Boží Dokonalost by se proměnila v lidskou slabost. Pokud aspoň trochu vnímám Boží realitu, bylo by to mimo moje vnímání Boží entity. Co vy, čtenáři, na to?

:-)

1 0
možnosti
Foto

Súhlasím v tom, že keby boli nezvratné dôkazy, mnohých by to k viere nepriviedlo. So 100% istotou sa nedá dokázať existencia Boha, ale je tých dôkazov dosť na to aby viera v Boha bola omnoho racionálnejšia ako ateizmus. Ale stále je tu priestor na to, aby tí, čo v Boha veriť nechcú, si mohli svoj "skeptometer" pokiaľ ide o dôkazy existencie Boha nastaviť na maximum a pokiaľ ide dôkazy v prospech ateizmu, nastavia svoj skeptometer na minimum a tak racionálne vieru v Boha odmietnuť.

2 1
možnosti

Bud to ukrizovani prezil, nebo si to proste nekdo vymyslel. Jezis, pokud opravdu existoval, tak byl clovek jako kazdy jiny. Zadnym Bohem nebyl, to je nesmysl.

3 1
možnosti
Foto

Ak dopredu pristupujete k faktom s presvedčením, že Ježiš nebol Boh a nemohol vstať z mŕtvych, tak vás nijaké dôkazy nepresvedčia o opaku.

2 1
možnosti

myslím si osobně, že mohlo být i takto. Ježíš byl vlastně zraněn na pravé straně, proto ve své podstatě byl pouze zraněn, byť měl díry na rukách. Anebo mu někdo pomohl , a druhý den dělal, že o něčem neví

1 1
možnosti
Foto

Viete ako prebiehal proces ukrižovania a čo mu predchádzalo? Nebudem vás tu zaťažovať medicínskymi termínmi, poviem len stručne, že ten proces nebolo možné prežiť. Rimania boli totiž odborníci na zabíjanie. Židovský historik Josephus Flavius píše o tom, že počas židovskej vojny, boli traja jeho priatelia ukrižovaní. Išiel za veliteľom Titom a poprosil ho, aby ich zvesili z kríža. Zvesili ich a poskytli im tú najlepšiu lekársku pomoc, ale prežil len jeden.

Ježiša nikto predčasne z kríža nesňal a lekársku pomoc mu neposkytol. Napriek tomu vyzeral tak skvelo, že učeníkov presvedčil o tom, že je pánom nad životom a smrťou.

3 0
možnosti
Foto

Na hlavní stránce jsem si právě všiml článku o Putinovi a Skřípalovi. Skřípal byl otráven nesmírně smrtelným jeden novičokom a přesto se z toho uzdravil. Napadlo mne, zda Skřípala Bůh nevzkřísil z mrtvých. Sice nevím, proč by to právě v případě Skřípala dělal. Záhady se děly, dějí a asi ještě dít budou.

Předem Vám mockrát děkuji za Vaši odpověď a přeji Vám pěkný večer.

1 1
možnosti
Foto

oprava

nesmírně smrtelným jedem

0 1
možnosti

Jasně, že fikce!

Ale proč to má tolik dílů, proboha?

Ale co je vlastně na vzkříšení Ježíše tak zajímavého a zásadního, když už před ním byli vzkříšení jiní lidé, např. Lazar, Jairova dcera, atd.?

1 2
možnosti
Foto

"co je vlastně na vzkříšení Ježíše tak zajímavého a zásadního, když už před ním byli vzkříšení jiní lidé, např. Lazar, Jairova dcera, atd.?"

:-)

Vzkriesenie je naozaj maličkosť, ktorá vôbec nič nedokazuje ;-)

3 0
možnosti
  • Počet článků 118
  • Celková karma 17,68
  • Průměrná čtenost 1208x
Hlásim sa k duchovnému odkazu velikánov Českého národa ako bol Jan Hus a Jan Amos Komenský. Vyštudovala som históriu a vo svojich blogoch sa venujem najmä otázkam historickej dôveryhodnosti biblických kníh. Pri svojim skúmaní som došla k záveru, že máme veľké množstvo historických dôkazov toho, že Ježiš naozaj vstal z mŕtvych a bol tým, za koho sa prehlasoval.