Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pro shrnutí. Paní Tvrdoňová zvolila velmi provokativní titulek, kterým uvedla údajné "nejhloupější argumenty ateistů". Zároveň opakovaně prohlašuje, že je její víra zcela racionální a založená na důkazech. Mezi "nejhloupějšími argumenty" cituje Dawkinse, že by asi nebyl schopen uvěřit v Boha, ani kdyby se zjevil, protože by si myslel, že má halucinace či vidí projevy vyspělé mimozemské civilizace.

Problém je, že to vůbec není hloupý argument. Křesťané si po celá staletí vytvořili takovou teologickou představu Boha, že ho ani žádnou analýzou materiálních jevů prokázat nelze. Jsou to křesťané, kteří si již na počátku povšimli rozporů mezi některými biblickými tezemi a skutečným stavem věcí. S použitím nástrojů vyspělé řecké a latinské filozofie se tedy stal Bůh jakýmsi univerzálním principem, který vytvořil svět, ale člověku se již nezjevuje, aby mu zachoval svobodnou vůli. Kdyby se totiž zjevil, už by nebyla potřeba víra: všichni lidé se věděli, že Bůh existuje, a chovali by se přesně tak, jak po nich tato všemocná bytost požaduje. Pouze patologické osobnosti by se asi vzbouřily. Příběhy z Bible je pak potřeba vykládat obrazně, protože důležité je poselství v nich obsažené. Nejedná se o přesný popis historických událostí.

Nu, dobrá, proč ne. Ale potom prostě nelze ze žádného pozorovaného jevu prokazatelně dovodit, že Bůh existuje. Přesně, jak píše Dawkins - i kdyby se Bůh nějakým způsobem zjevil, pořád ještě existují další možné interpretace, které by znamenaly, že ani toto přímé zjevení nedokazuje, že se jedná o biblického Boha.

Pokusy dokázat biblického Boha skrze materiální jevy jsou proto veskrze pošetilé. Nikomu se to v historii nikdy nepovedlo. Filozofové to zkoušeli skrze filozofické úvahy, ale taky jim to nevyšlo.

2 0
možnosti

Také paní Tvrdoňová si nakonec, když uvede příklad jevu, který podle ní musela vytvořit nějaká inteligence, pomůže odkazem na Bibli. Takže na žádných reálných jevech. Její víra je založena přímo na Bibli. Není potřeba si k tomu hledat žádné berličky z reálného světa a prohlašovat je za "důkazy" či "logické vývody".

Článek paní Tvrdoňové je tedy zmatečný a jejímu misionářskému úsilí příliš nepomůže. Může přesvědčit leda ty již přesvědčené, protože k tomu, aby někdo považoval nějaký jev za důkaz Boží přítomnosti, musí nejdříve v Boha uvěřit. Říká se tomu důkaz kruhem - právě proto ve skutečnosti k víře nelze dojít logickou úvahou. Člověk se musí nacházet ve vhodném mentálním stavu, aby uvěřil. Někdo si může myslet, že ho to posune dál, jiný řekne, že víra k ničemu potřeba není, protože je to jenom výsledek evolučního vývoje lidské mysli. Je asi zbytečné, aby se oba tábory navzájem střetávaly, protože se zkrátka zcela míjejí.

1 0
možnosti
  • Počet článků 118
  • Celková karma 17,68
  • Průměrná čtenost 1208x
Hlásim sa k duchovnému odkazu velikánov Českého národa ako bol Jan Hus a Jan Amos Komenský. Vyštudovala som históriu a vo svojich blogoch sa venujem najmä otázkam historickej dôveryhodnosti biblických kníh. Pri svojim skúmaní som došla k záveru, že máme veľké množstvo historických dôkazov toho, že Ježiš naozaj vstal z mŕtvych a bol tým, za koho sa prehlasoval.