Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JJ

J90a61n 37J90a49n63u33š46k67a

30. 1. 2020 16:31

ake historicke dukazy?

0 0
možnosti
Foto

Čoho konkrétne. Že verili vo vzkriesenie? Je to v predchádzajúcom článku.

1 0
možnosti

Leccos nasvědčuje tomu, že Ježíš byl apokalyptický prorok. Znal velmi dobře Písmo a uměl ho vykládat tak, aby ještě umocnil vize blízkého konce světa. To se pak vyplatí, nechat se pronásledovat, když konec je tak blízko. Však evangelia obsahují výzvy k opuštění majetku, rodiny a přípravě na závěrečné zúčtování. Když potom vůdce nové sekty ještě zmizel z hrobu a rozšířila se fáma o jeho zmrtvýchvstání, jistě to věřící ještě utvrdilo v jejich přesvědčení. Tak sekty fungují i dnes. Nestačí se prohlásit novým mesiášem, důležité je okolo sebe vybudovat strukturu oddaných věřících. Ta často přežije i smrt původního proroka, stačí když má dostatečně schopné následovníky. Podívejte, jakým nesmyslům věří třeba mormoni.

1 1
možnosti
Foto

Tvrdíte, že "Nestačí se prohlásit novým mesiášem, důležité je okolo sebe vybudovat strukturu oddaných věřících. Ta často přežije i smrt původního proroka, stačí když má dostatečně schopné následovníky."

To je pravda, ale čo mohlo Ježišových učeníkov motivovať k tomu aby naďalej verili, že Ježiš bol Mesiáš? Veď jeho smrť dokazovala opak.

1 0
možnosti
IK

Nevím, proč jsou všichni tak bez sebe z údajného z mrtvých vstání, ke kterému došlo před více než dvěma tisíciletími. Je samosebou jasné, že Ježíš nemohl být mrtvý, protože smrt je nevratný stav, ale mohl docela dobře být v hlubokém bezvědomí, kómatu a tudíž se mohl docela dobře probrat. Samozřejmě, po třech dnech bez příjmu tekutin (tuším, že jeho "z mrtvých vstání" se odehrálo třetí den po předpokládané smrti), byl těžce dehydrovaný (o útrapách předcházejících jeho "smrti", včetně rány od kopí v boku ani nemluvě) a vůbec měl těžce rozvrácený metabolismus, není se tedy co divit, že krátce po probuzení z bezvědomí zemřel. Ostatně náhle vzepětí sil u těžce raněných nebo nemocných lidí těsně před smrtí není nic neobvyklého.

Takže není důvod tvrdit, že si Ježíšovi stoupenci něco vymýšleli. A není se co divit, že upřímně věřili, že jejich idol zemřel a znovu ožil.

A mimochodem, první křesťané nebyli pronásledováni pro svou víru, přinejmenším od Římanů a jejich úřadů. Římanům bylo zcela fuk, kdo jakou modlu uctívá, pokud respektoval víru ostatních a především oficiální "státní" božstva. Jenže křesťané byli nesnášelnliví a agresivní a dopouštěli se vandalství na symbolech bohů a náboženství, která neuznávali (což byla prakticky všechna), takže logicky nebyli moc oblíbení. Největší nepřátele, ovšem, měli v těch, kdo by jim jako monoteisté měli být nejblíž, totiž v Židech.

1 1
možnosti
Foto

Píšete: Je samosebou jasné, že Ježíš nemohl být mrtvý,

Historici a odborníci na oblasť medicíny s vami nesúhlasia. Ukrižovanie nebolo možné prežiť.

Máte nejaký dôkaz, že kresťania sa "byli nesnášelnliví a agresivní a dopouštěli se vandalství na symbolech bohů a náboženství, která neuznávali " predtým ako sa kresťanstvo stalo štátnym náboženstvom?

1 0
možnosti
KT

A to vzkříšení je vlastně kde?

Ostatně vzkříšen byl už před Ježíšem Lazar a pár dalších šťastlivců.

Na co potom ještě Ježíšovo vzkříšení?

A byl-li Ježíš vzkříšen, pak muselo být něco nad ním, co ho vzkřísilo, co zvítězilo nad smrtí, tedy skutečný Spasitel, kterým tak sotva mohl být Ježíš.

P.S. A co Vy, už jste vstala z mrtvých na facebooku ovládaném levičáky?

0 1
možnosti

R^

Dík za přínosnou úvahu!

:-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 118
  • Celková karma 17,68
  • Průměrná čtenost 1208x
Hlásim sa k duchovnému odkazu velikánov Českého národa ako bol Jan Hus a Jan Amos Komenský. Vyštudovala som históriu a vo svojich blogoch sa venujem najmä otázkam historickej dôveryhodnosti biblických kníh. Pri svojim skúmaní som došla k záveru, že máme veľké množstvo historických dôkazov toho, že Ježiš naozaj vstal z mŕtvych a bol tým, za koho sa prehlasoval.