Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MB

Chraň Bůh, že bych chtěl někomu vyvracet jeho víru v Boha.

Jen polemizuji s legendami. Přijde mi to pošetilé a hlavně zbytečné lpět doslovně na nějakých legendách na základě pradávných útržkovitých a silně subjektivních informací, pramenů a výkladů.

Ježíš je pro mě něco jako Juraj Jánošík (ten také žil, byl ..padouch nebo hrdina.. údajně s kouzelnou valaškou a čarovným opaskem..) ..jen Ježíš žil v dávnější době, která byla těhotná legendami o příchodu mesiáše.. Z řady proroků a učitelů nových učení se tyto legendy protnuly právě v Ježíšovi (což považuji za podobnou náhodu, jako když ze spousty podobně nadaných malířů vynikne a géniem se stane např. Picasso..víceméně náhoda, shoda okolností). Ne, nemyslím si, že by existovalo nějaké spojení mezi Bohem a Ježíšem (kromě toho, že Ježíš vykládal své učení o Bohu a šířil nějaké ideály). Prostě ta historka o tom, že ho vyslal Bůh, aby byl ukřižován a sňal tím hříchy světa,,a poté si ho vzal zase k sobě mi připadá absurdní, příliš pohádková. Proč by to všemocný Bůh dělal, tak složitě a drasticky? Kdyby Bůh chtěl, aby v něj lidé uvěřili a žili podle jeho pravidel..jednoduše se zjeví všem.. třeba na obloze a hlasem hromovým všem lidem srozumitelným jazykem sdělí, jak mají žít a co po nich chce. Proč by Bůh ze sebe dělal hádanku, aby ho lidé museli objevovat v nějaké buňce nebo nějaké podivuhodné události? Proč by je vydával všanc různým vykladačům ..židovským, muslimským, křesťanským? Vždyť kdybyste se narodila třeba v Iránu, budete mít o Bohu i Ježíšovi úplně jinou představu..

Opakuji, nemám nic proti víře v Boha, jen mi to přílišné konkretizování připadá zbytečné a zcestné. Celou legendu o Ježíšovi jakož i celou Bibli považuji pouze jako dobový produkt lidské snahy v hledání Boha.. Nikterak to nesnižuji, jsou to symboly, tradice ..ale žádné přímé natož konkrétní spojení s případným Bohem to nemá.

Podstatné je, že existují nějaké, údajně boží ideály (i když v každé kultuře poněkud jiné) jak by lidé měli žít.

0 0
možnosti
Foto

Keď Ježiša prirovnávate s Jánošíkovi, tak v prípade Jánošíka aj Ježiša začali legendy vznikať až po dlhšej dobe (apokryfné evanjeliá). Jednoducho tá doba medzi napísaním Pavlových listov, či evanjelií a udalosťami, je príliš krátka. Okrem toho, písali to ľudia, čo buď poznali Ježiša, alebo jeho učeníkov. To je ako keby ste sa v prípade Jánošíka pýtali Uhorčíka. On by vám sotva hovoril príbehy o čarovnom opasku.

0 0
možnosti
MB

Tak Ježíš je legenda. Legendy mají zpravidla nějaké reálné jádro. Po světě vždy působili různí potulní učitelé a guruové, kteří hlásali nějaké své učení..v každé době stovky,,tisíce.. A Ježíš měl holt nejschopnější následovníky, kteří dokázali jeho legendu vyzdvihnout nad ostatní.. Ono stačí pár desítek let ..a člověk žasne, jak se legenda odpoutá od reality (ať v dobrém či ve zlém). Natož legenda z počátku našeho letopočtu.. tradovaná více méně od úst k ústům v informačně omezeném prostředí plném bájí, pověstí, mýtů, proroctví a "zázraků"..

Sama uvádíte, že i v našem století řada lidí shledává v různých nahodilostech zázraky.. Každý den přináší miriády událostí, úkazů, situací a náhod..a to by v tom byl čert, aby některé z nich nebyly tak neobvyklé aby z nějakého pohledu nepůsobily jako zázrak. Natož nějaké 2000 let tradované pověsti..

Pakliže by existoval nějaký Bůh a chtěl by se nějak projevit, dát lidstvu najevo, co a jak... pak má řadu možností jak tak učinit jednoznačně ..a ne nějakými náznaky. Ty řeči o "hledání Boha" jsou jen absencí důkazů. Proč by Bůh měl být nějakou hádankou pro hrstku vyvolených, kteří "projdou testem" víry či inteligence? Měl by mít snad všechna svoje stvoření stejně rád ..a nehrát s nimi podivné hry ..a odměňovat a trestat jako nějaký šílený vědec nebo diktátor..

Mimochodem, pakliže všechno na světě by bylo dáno boží vůlí, pak i to, kdo v něj uvěří nebo neuvěří, by bylo dáno boží vůlí.. takže celé toto "objevování Boha" je již v principu absurdní nesmysl..

Tím nezpochybňuji křesťanské hodnoty ..ale to jsou hodnoty, na nichž se část lidstva přirozeným způsobem shodla, byť i za využití legend a neviditelné "vyšší moci".

1 0
možnosti
Foto

K prvému odstavcu sa chcem opýtať, či ste rovnako skeptický a máte rovnako prísne kritéria ku všetkým historickým udalostiam.

Tvrdíte, že:

1. Nič nevieme o živote Mohameda, lebo prvé životopisy o ňom pochádzajú z obdobia 120 rokov po udalostiach?

2. Nevieme či Cézar prekročil Rubikon, lebo o tom píšu až 60 rokov po udalostiach?

3 . Alexander Macedónsky je legendou, lebo prvé životopisy o ňom sú z obdobia 300 rokov po jeho smrti?

?????

Mali by ste zavrhnúť 99,9999% histórie, keď je Ježiš legendou. Prvé správy o ňom sú z obdobia 20-25 rokov po jeho smrti (Pavlove listy) a aj evanjeliá boli napísané v 1. storočí.

Čo si predstavujete pod pojmom zázrak? Lebo ja tu nepíšem o tom o zázraku, že sa mi podarilo zaparkovať v centre mesta.

Ale Ježiš robil iné typy zázrakov- že slepý od narodenia začal vidieť. A jeho povesť divotvorcu potvrdili aj jeho nepriatelia ( v Talmude sa píše, že bol čarodejník, ktorý konal mágiu, teda, že jeho moc pochádzala od diabla)

0 0
možnosti
  • Počet článků 118
  • Celková karma 17,68
  • Průměrná čtenost 1208x
Hlásim sa k duchovnému odkazu velikánov Českého národa ako bol Jan Hus a Jan Amos Komenský. Vyštudovala som históriu a vo svojich blogoch sa venujem najmä otázkam historickej dôveryhodnosti biblických kníh. Pri svojim skúmaní som došla k záveru, že máme veľké množstvo historických dôkazov toho, že Ježiš naozaj vstal z mŕtvych a bol tým, za koho sa prehlasoval.