Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MB

No lidské myšlení, očekávání, pověsti atd se vyznačují určitými přebíranými stereotypy, které se pak promítají v legendách.. Prostě i legendy se kopírují a mírně modifikují podle místních a dobových potřeb.

Kdejaký národ má své vojsko, které ukryté v nějaké hoře (Blaník, Sitno, Babi Gora..) čeká, až národu bude nejhůře..

Rovněž legendy o ušlechtilých zbojnících, kteří bohatým berou a chudým dávají (Robin Hood, Jánošík, Nikola Šuhaj..) jsou velmi oblíbené ..a lidé si do nich rádi transformují i nějaké skutečné osoby..

Ale legenda je legenda ...z 90% vybájená..

Z Ježíše Krista jsem ochoten akceptovat jako skutečnost, že se jednalo o reálného učitele, ideového vůdce, šiřitele nějaké víry (kterých je v každé době habaděj), jehož myšlenky přímo či nepřímo (prostřednictvím výkladů svých následovníků) ovlivnily podstatnou část populace.

Ale ten "nános" v podobě nadpřirozených schopností a zázraků.. a pohádky o tom, jak ho Bůh seslal na zem aby ho jako "beránka božího" obětoval na kříži ..to jsou již skutečně jen pohádky..

Prostě si myslím, že úplně stačí odvolávat se na Ježíšovy myšlenky (ať autentické či zprostředkované jeho následovníky), které přežily a ujaly se ..to je přece to podstatné. A ne důsledně trvat na pradávné zmýtizované legendě se všemi biblickými detaily..

0 0
možnosti
Foto

O Ježišovi naozaj vzniklo veľa legiend, tie sú v tých apokryfných evanjeliách (ktoré sa do Biblie nedostali), ktoré vznikli dlhú dobu potom ako žil.

Ale Ježišovi súčasníci potvrdili, že konal zázraky.

Ak z Ježiša odstránite to nadprirodzené, neostane vám takmer nič, iba jeden klamár, alebo blázon, ktorý sa považoval za vteleného Boha.

0 0
možnosti
IA

Jsem s Vámi ve Vašich názorech.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS