Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RM

Z vlastní zkušenosti mohu dodat, že moje víra v Boha a jeho syna Ježíše Krista nezáleží na analytickém hodnocení knih Nového zákona, ale na osobním setkání s Bohem před více než 30 léty. Jeho fyzický dotek udělal v okamžiku z přesvědčeného ateisty člověka, který mu věří.

1 0
možnosti

To je škoda, že se takhle dotýká jenom někoho. Kdyby se takhle dotknul každého, byly by podobné diskuze zbytečné. Každý by věděl.

3 0
možnosti
JL

Kolem Ježíšova života a evangelií se toho nakupilo tolik a plno nejasností, že si každý může věřit, čemu chce. Mám dojem, že téměř nikdo nepopisuje, jak Ježíš fyzicky vypadal...Není to divné? Nikde se nedočteme, jak byl velký, zda byl zavalitý nebo hubený, jaké měl vlasy - dlouhé, krátké, byl bílý, snědý? A přece ve skutcích Janových se prý píše, že se Janovi jevil jako "malý a nehezký". Přesto lidé, kteří v mdlobách či v klinické smrti údajně podle jejich slov viděli Ježíše v nebi - (v astrálu) - ho popisují často jako dlouhovlasého, vousatého, s modrýma očima, hezkého...Vždy mi taky připadalo zvláštní, že svědci Ježíšova zmrtvýchvstání podle evangelií ho napohled nepoznali! Proč? Byl to přece Bůh a mohl se jim klidně zjevit od začátku ve své fyzické podobě. Nezdálo se jim to spíše jako sen? Ve snu se nám běžně děje, že víme, kdo je dotyčná sněná osoba, ale nevypadá, jak jsme byli zvyklí...Právě tak nejasné mi připadá, proč Ježíš odkazoval na blížící se konec světa...Byla to doba apokalyptická, plná rozvratu a lidi čekali- Židé konkrétně - konec tohoto světa, boží zásah..příchod mesiáše. Ježíš ale mohl klidně říkat: nebojte se, žádný konec světa teď nebude. - Místo toho v jednom evangeliu říká: dočká se již tato generace, resp. v jiném: nikdo neví, kdy skončí tento svět...atd atd. Evangelisti z dnešního hlediska opravdu popisují , malují mýtus a nikoliv realitu tehdejších dní. .... Rádi přehánějí - například mluví o tom, že Ježíš byl slavný, vítaly ho davy, rozdělil ryby tisícům lidí, ale tento slavný člověk byl historicky prakticky opominut a u jeho kříže stálo pár lidí. To se většinou slavným lidem nestává.

1 0
možnosti
Foto

Môžeme hádať prečo sa fyzický výzor Ježiša nespomína, no nespomína sa ani výzor Mojžiša či Abraháma, Rút atď. Neviem odkiaľ máte tie údajne Janove slová. A jediný, kto ho pri vzkriesení hneď nespoznal, bola uplakaná Mária Magdaléna. Duchovné zážitky iných beriem s rezervou.

0 0
možnosti
LC

Jak určitě víte, byly pokusy sjednotit 4 kanonická evangelia v jeden text, ale dodnes máme v NZ všechna čtyři. Trochu podobně existuje "teologické čtení" a "historicko-literární čtení" NZ, přičemž obě se považují za "správná" (např. profesor Dale B. Martin, Universita Yale - zimní semestr 2009, videa a přepis dostupná na Internetu). Záleží na tom, jaké čtení si ten který člověk volí.

Taktéž jde o způsob nahlížení "člověka Západu" a "člověka Východu". Ten první se většinou ptá: mohlo se to tak opravdu stát?, zatímco ten druhý se ptá: co nám tím chce autor říct?

Pokusy o slučování těchto dvou výkladů nikdy, jak už delší čas pozoruji, k ničemu nevedly a nevedou.

0 0
možnosti
Foto

Prečo sa nedajú zlúčiť? Jedno nevylučuje to druhé.

0 0
možnosti
  • Počet článků 118
  • Celková karma 17,68
  • Průměrná čtenost 1208x
Hlásim sa k duchovnému odkazu velikánov Českého národa ako bol Jan Hus a Jan Amos Komenský. Vyštudovala som históriu a vo svojich blogoch sa venujem najmä otázkam historickej dôveryhodnosti biblických kníh. Pri svojim skúmaní som došla k záveru, že máme veľké množstvo historických dôkazov toho, že Ježiš naozaj vstal z mŕtvych a bol tým, za koho sa prehlasoval.