Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MZ

MZak

28. 8. 2012 13:44
Jeste jedna poznamka...

Pisete o milionech a miliardach let a ze je nemozne to a ono.Ale zkuste si s tim Vasim skolakem prepocitat ty roky na nejakou jinou jednotku, kterou si lze lepe predstavit. Doporucuji na metry. Planeta je tady 4,3 miliardy let, rekneme ze to bude vzdalenost z Karlovych Varu az do Bratislavy (cca 450 Km). Jeden Km pak odpovida asi jednomu milionu let (nasledne 1m = 1000let a jeden milimetr je 1 rok). Kristus tu byl cca 2 metry pred cilem, cela znama historie lidstva se vejde do cca 10 metru. Kdyz pocitam neandrtalce tak do max 100 metru, Vas zivot odpovida cca 8 cm. Ted doporucuji otevrit si mapu a podivat se jaka je to priserne dlouha streka...

Podle mne za tu dobu, je pri zachovani vsech znamych fyzikalnich zakonu cas na takove obrovske mnozstvi kombinaci a pokusu, ktere vysly a nevysly a opakovaly se atd... Proste lidi mluvi o milionech a miliardach a vlastne nemaji predstavu jak obrovska ta cisla doopravdu jsou...

3 0
možnosti
MZ

MZak

28. 8. 2012 13:58
Re: Jeste jedna poznamka...

Tak se mlouvam, protoze jsem se seknul o jeden rad. Cele je to jeste horsi :) Ta vzdalenost neni 430 Km ale 4300 km. A nebo pri zachovani pomeru cesty z Karlovych Varu do Bratislavy se Kristus narodil 20 cm pred cilem. Vas zivot bude odpovidat 8 milimetrum. A znama historie lidstva se vejde do max 10 metru...

0 0
možnosti
MZ

MZak

28. 8. 2012 13:20
Fascinuje mne schopnost si veci komplikovat

Kdyz se podivate kolem sebe, tak zjistite, ze priroda je ve sve podstate velmi jednoducha nekomplikovana.Stejne tak fyzika nebo chemie..jedna se o soubor pravidel, ktera plati a podle nich se pak chovaji dalsi slozitejsi jevy. Existuje vedecky pristup "Occamova britva", ktery v jednoduchosti rika, ze nejjednoduzsi vysvetleni je obvykle to spravne.Odvolava se na nekomplikovanost naseho sveta. Pro mne je Darwinova teorie evoluce srozumitelna, jednoduch, nekomplikovana...z meho pohledu asi velmi blizka pravde. Vy sice v titulky pisete o evoluci,ale mluvite o necem jinem "o vzniku zivota". Tady je teorii vice, a priznam se, ze komplikovanost vsech (i te Bozske) je tak velika, ze neverim zatim zadne....a nevidim duvod proc u toho nezustat. Pokladanim si otazek typu...co je zive a co je nezive, co je to myslenka, co je a existuje Buh...tohle jsou akorat hezka filozoficka cviceni...a ja jsem zatim nevidel,ze by nejake takove cviceni vubec nekdy vedlo k nejakemu cili.

1 0
možnosti
H

hovn

28. 8. 2012 14:17
Re: Fascinuje mne schopnost si veci komplikovat

Co tak k první větě dodat - snad jen jednoduchému vše jednoduché, ale v podstatě máte pravdu, protože na tento způsob uvažování je člověk nastaven ve svých limitech . Snad je to nastaveno i proto, že takto se snadněji žije.

1 0
možnosti
A

Antoninus

28. 8. 2012 12:03
Středověké myšlení

Opravdu v článku je předvedeno středověké myšlení, kdy se vybírá jen to co se hodí.

Například přirovnání (pro dítě) vzniku základních organických látek k vzniku člověka z bahna je opravdu úsměvné, nebo spíše smutné, protože to je vlastně manipulace (zamlčen následný vývoj, který teprve k člověku vede).

Při různých pokusech se již zdařilo vyrobit "z bahna a kamení" organické látky, tedy tím se od teorií posouváme k praxi. Samozřejmě ještě toho je hodně na zkoumání.

2 0
možnosti
H

hovn

28. 8. 2012 11:39
Pro vědomilné, resp. ty,

jimž je skoro všechno jasné - nezdá se vám divné, že s postupem vědy vzniká stále více otázek než odpovědí? Zdaleka si nedovolím tvrdit, že jsem se dostal do stadia, že mohu prohlásit - vím že nic nevím a dokonce jsem přesvědčen že na to nebudu nikdy ani mít, ale protože na podobných diskusích registruji spoustu raciem vládnoucích velikánů, kterým je téměř  vše jasné, měl bych jenom takovou malou otázačku - co to je to taková myšlenka. Jenom prosím nesdělujte teorie a hlavně mi netvrďte, že mi v hlavě něco přepíná el. proud.

0 0
možnosti
L-OSM

Lobo - obchodník s mozky

28. 8. 2012 11:44
Re: Pro vědomilné, resp. ty,

A co tedy vlastně chceš?

0 0
možnosti
H

habit-.!..

28. 8. 2012 11:09
... a stejně tak jistě připadá vašemu chlapečkovi....

... jako nesmysl vyrábět železo tak, že vezme vodík a bude ho postupně syntézou "měnit" na těžší a těžší prvky, až dojde k tomu železu - železo se přece kupuje v železářství, že?

3 0
možnosti
PH

petrph

28. 8. 2012 10:27
to si v podstatě nevyberete

Vzpomínám si naopak  na jeden hezký vtip,jak byl jeden ateistický chlapeček poprvé na hodině náboženství, a zrovna probírali přechod Židů přes Rudé moře. A když přišel domů, tak se ho babička  ptala co se tam hezkého naučili. Jenže, chlapeček vůbec nechápal pojem Boží zázrak,takže se jí to pokusil vysvětlit technologicky "že židovští ženisté postavili přes Rudé moře pontonový most, na něm Židé přešli na druhou stranu- a když pak na ten most vstoupila faraonova armáda, tak ho ti ženisté vyhodili do povětří. Babička se podivila "takhle  vám skutečně vyprávěli?" A chlapeček se dal do pláče, "takhle úplně ne,ale kdybych ti to vykládal tak jak to říkali, tak mi vyhubuješ že si vymýšlím nesmysly,,,

Neboli, věda a víra se v těchto otázkách nikdy nemohou shodnout...

1 0
možnosti
Q

QQ.

28. 8. 2012 10:11
Mam dotaz pro vsechny antiDarwinisty

Kvantove teorii, teorii elektromagnetismu a teorii relativity rozumite? Mate detailne nastudovanou specialni teorii i  teorrii gravitace od Alberta Einsteina? Ne? A proc si myslite, ze kdyz tomu nerozumite, tak vas to opravnuje o tom prohlasit, ze je to blbost resp. zidobolsevicky vymysl.:-)

4 0
možnosti
VS

Astaroth

28. 8. 2012 10:28
Re: Mam dotaz pro vsechny antiDarwinisty

Tak ono prece jenom teorie techto vyznacnych fysiku jsou propracovane a popsane vysokou matematikou. Beznym lidem jsou tedy zcela cizi, nicmene Darwin byl jen dobrodruh a namornik, nikoli vedec.

0 0
možnosti
L

lesicatko

28. 8. 2012 10:07
Mária, nestrápnila si sa už dosť ?

Ako v blogu Pravdy, tak v blogu Sme Ti už x ľudí poukazalo , že produkuješ akurat konfirmačný bias, pjotr Ťa v každej jednej diskusii strčil do vrecka a argumentačne položil, čo preboha chceš dokazať tu ? Že Slovaci na blogu idnes sú alebo jehovisti ako Šupa, alebo ukrivdení Romovia typu Kmeťo alebo naboženskí fanatici ako Ty ? Aspoň trocha sebareflexie keby si mala....

0 0
možnosti
K

kareldrabek.blog.idnes.cz

28. 8. 2012 10:11
Re: Mária, nestrápnila si sa už dosť ?

Klid, u nás máme bláznů taky dost...

2 0
možnosti
JN

Já, Claudius

28. 8. 2012 10:04
Milá dámo

vraťte se k bibli a nepleťte se do něčeho, čemu nejste vůbec schopna porozumět.

2 0
možnosti
SP4Z

Si0 po 4. zákazu

28. 8. 2012 10:05
Re: Milá dámo

Obávám se, že i vy se vyjadřujete k něčemu, čemu nejste schopen porozumět.

0 0
možnosti
RR

machinist.

28. 8. 2012 9:56
jedním slovem: Vynikající!

:-)

1 0
možnosti
MP

wanad

28. 8. 2012 10:07
Re: jedním slovem: Vynikající!

Jojo. Autorka blogu krátkým článkem rozmetala teorie, které jsou i pro vědce složité.

4 0
možnosti
  • Počet článků 118
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1208x
Hlásim sa k duchovnému odkazu velikánov Českého národa ako bol Jan Hus a Jan Amos Komenský. Vyštudovala som históriu a vo svojich blogoch sa venujem najmä otázkam historickej dôveryhodnosti biblických kníh. Pri svojim skúmaní som došla k záveru, že máme veľké množstvo historických dôkazov toho, že Ježiš naozaj vstal z mŕtvych a bol tým, za koho sa prehlasoval.