Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Díky, pěkné. Karma. Zvlášť tuto větu bych všem kritikům položil: "Prečo však nie sú rovnako kritickí ku iným starovekým dielam?"

Za připomenutí také stojí výrok osvícence a jednoho z ideologů franc. revoluce (!!) J.J.Rousseaua z jeho knihy Emil aneb O výchově: "Evangelia že by neměla být věrohodná? Příteli můj, tak se nevymýšlí!"

Další věc která stojí za zmínku je ta, jakou váhu mělo v tehdejší době slovo žen. Nulovou. Přesto autoři evangelií (kteří o váze slova žen v tehdejší době jistě věděli) zapsali tu snad nejdůležitější zprávu tak, že o této události informovaly jakože ženy. Přitom to klidně mohli připsat nějakým mužům. Proč to asi neudělali?

2 0
možnosti
Foto

Keďže Ježiš o sebe prehlasoval, že on je jedinou cestou do neba, je veľmi dôležité vedieť

1. či to Ježiš naozaj povedal

2. či mal pravdu

Je to totiž otázka večného života

0 0
možnosti
Foto

Nejsou :) Já byl u toho a vše bylo jinak :)

0 0
možnosti
Foto

Evangelia popisují Ježíše jako člověka, který také konal zázraky. Tedy jako člověka-Boha - s nadpřirozenými schopnostmi. Jelikož se ale jednalo také jen o člověka, jakým je každý z nás, jde evidentně o úpravu Ježíšova života, jeho myšlenek a jeho konání podle zájmů křesťanské víry a tedy i zájmů rodící se církve. Církevní potřebou bylo Boha věřícím přiblížit tím, že přijal lidskou podobu. Ale to je jedno, věřící budou dál věřit a nevěřící dál nevěřit. Tyhle debaty nemají žádný smysl.

0 1
možnosti
Foto

Každé ze čtyř Evangelií popisuje Ježíše jinak. Jedno jako člověka, druhé jako krále, třetí jako spasitele a čtvrté jako Božího syna. Ale máte pravdu v tom, že tyhle debaty nemají smysl. Že "věřící budou dál věřit a nevěřící dál nevěřit."

1 1
možnosti

Ovšem, že nejsou. Popisují jevy, které nemohou nastat. Jejich autoři se asi neuměli pořádně vyjádřit, tak použili mnoho metafor, což vypovídací hodnotu těchto dokumentů sráží téměř k nule. Nicméně existence Ježíše Krista je doložena nejméně ze dvou nezávislých pramenů, takže podle kritérií historiků člověk toho jména prokazatelně žil.

0 4
možnosti
Foto

Keďže vy vychádzate zo svetonázoru, že Boh nie je a preto ani Ježiš nemohol otvárať oči slepým, uši hluchým ani vstať z mŕtvych, je jasné, že prehlásite evanjeliá za nehodnoverné. A čo lekársky zdokumentované uzdravenia v dnešnej dobe - tiež poviete, že sa to nikdy nemohlo stať, lebo to nezapadá do vášho svetonázoru?

http://tvrdonova.blog.idnes.cz/c/396215/Zena-ktora-vstala-z-invalidneho-vozika.html

3 1
možnosti

Jistě že jsou hodnověrná a sepsaná dle výpovědí očitých svědků .... stejně jako dnes UFO

2 3
možnosti
  • Počet článků 118
  • Celková karma 17,68
  • Průměrná čtenost 1208x
Hlásim sa k duchovnému odkazu velikánov Českého národa ako bol Jan Hus a Jan Amos Komenský. Vyštudovala som históriu a vo svojich blogoch sa venujem najmä otázkam historickej dôveryhodnosti biblických kníh. Pri svojim skúmaní som došla k záveru, že máme veľké množstvo historických dôkazov toho, že Ježiš naozaj vstal z mŕtvych a bol tým, za koho sa prehlasoval.