Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ježíšovi učedníci byli pronásledováni proto, že odmítli dávat císaři božské pocty a nevztahovala se na ně výjimka, kterou měli Židé, protože Židé se jich dost brzy zřekli. Nebyli tedy primárně pronásledováni pro to, že věřili ve zmrtvýchvstání. Jinak by mě zajímalo, jak se dá poznat, že text vyznání víry vzniknul pár měsíců po Ježíšově ukřižování.

2 0
možnosti
Foto

Máte pravdu v tom, za čo boli prenasledovaní.

Aká sa dá poznať, kedy vznikol ten text z listu Korintským?

Je tam viacero vodítok, tak spomeniem niektoré z nich.

Keď sa Pavol stretol s Petrom a Jakubom, už toto vyznanie muselo existovať, inak by ho od nich neprijal.

Meno Peter je v ňom napísané ako Kéfas (čo je jeho meno v aramejčine). Aramejčina dokazuje veľmi ranný pôvod.

Ale ja keby vzniklo 5 rokov po ukrižovaní, je to veľmi krátka doba.

0 0
možnosti

Třeba to krédo vytvořil přímo Pavel.

0 0
možnosti
Foto

Je to málo pravdepodobné z týchto dôvodov:

1. Začína slovami: Predovšetkým som vám odovzdal čo som aj sám prijal.

2. Pasáž neznie ako Pavlove slová, skrátka nie je to jeho štýl, ale pasuje do kontextu celej kapitoly.

3. Na konci píše, že ostatní apoštoli hlásajú to isté ako on.

0 0
možnosti

Pak tedy to krédo mohli vymyslet apoštolové. Jak jsem psal minule, existují i dnes sekty s charizmatickými kazateli, jejichž stoupenci po pár letech věří neuvěřitelným zázrakům, jež jejich učitelé údajně dokázali. A to dnes existuje daleko více dostupných informací (nebo možná i proto - viz i takové bizarní učení, jako jsou breathariáni). Jenom si to představte před necelými dvěma tisíci lety ve Svaté zemi, v době, když judejské království padlo, po Helénech dominovali Římané a po reinterpretaci některých starších proroctví (třeba Izajášova) větší část obyvatel věřila, že brzy přijde Mesiáš, který židy vyvede z poroby, a některé sekty dokonce věřily v brzký konec světa. Existují dosti přesvědčivé indicie, že toto byl i případ prvních křesťanů, kteří jenom využili již dostupná učení (tím nemyslím pohanská božstva, ale spíše různé židovské sekty). A původně také věřili, že konec světa je už velmi blízko. Teprve pozdější křesťanská teologie vymyslela vysvětlení, proč zatím konec světa nepřišel a proč některé z těch textů jsou spíše obrazné. Křesťanství zřejmě vzniklo ve velice "plodné době" a převládlo díky poměrně vysoké civilizační úrovni Římské říše (umožňující rychlé šíření myšlenek po kamenných silnicích - toto je opravdu důležité, protože Římská říše byla multikulturní prostředí a vnitřní komunikace byla na starověké poměry hodně rychlá). Jenže problém, a to dost podstatný je, že pro Židy je to cizí učení - v podstatě hereze (třeba z toho pohledu, že z jediného Boha vytváří tři osoby). Křesťanství, které vzešlo z židovského prostředí a ze židovského Zákona, se rozšířilo mimo Židy a pro Židy se jedná o chybnou interpretaci jejich vlastních svatých textů. To byste mohla rozebrat. Ne občas populární (a spíše nesmyslné) legendy o tom, že Ježíš žil v Indii, popřípadě, že je jeho učení kopií učení o egyptských či perských božstvech.

1 0
možnosti

A mimochodem - u samotného Petra máme přímo z Bible (a to je třeba uvažovat, že je to až po rozsáhlé cenzuře, co tam vůbec dát) jeho morální selhání ("třikrát mě zapřeš"). Očividný oportunismus resp. zbabělost. Co když to nebylo jediné selhání? Co když prostě nechal své následovníky věřit tomu, v co sami svou chybnou interpretací uvěřili? Nejdřív to bylo jenom ztracené tělo, pak třeba fáma... proč jim tu fámu brát, když to může znamenat určitou moc? Petr jako papež, hlava všech věřících. Představte si to pokušení...

0 0
možnosti
Foto

Peter nemal až takú moc ako majú pápeži. Medzi učeníkmi bolo aj súperenie, kto bude mať aké "ministerské kreslo" keď Ježiš vyženie Rimanov a zasadne na trón.

To Petrovo zlyhanie neprekvapuje, veď práve Ježiša odsúdili.

Máme dve možnosti. Buď Peter úprimne veril, že Ježiš vstal z mŕtvych a preto to neohrozene kázal. Alebo bol vypočítavý podvodník a keď niektorí mali halucináciu vzkrieseného Ježiša, ujal sa tej myšlienky a presvedčil všetkých ostatných. Neviem síce, prečo ho ostatní učeníci slepo poslúchli ani to, či mu to stálo za neskoršie prenasledovanie. Najväčšou záhadou však je ako presvedčil Jakuba, ktorý nebol medzi učeníkmi.

Je to možné? Možné to je,ale je to to najrozumnejšie vysvetlenie?

0 0
možnosti

My netušíme, co tehdy viděli. Mohla to být jenom vhodně šířená fáma.

0 0
možnosti
Foto

Ako sa mohla správa o vzkriesení šíriť v Jeruzaleme, kde sa dalo overiť, či je hrob prázdny.

Pavol sa poznal priamo s Petrom, Jánom aj Ježisovým bratom Jakubom, tak ak si to niekto vymyslel, museli to byť oni.

0 0
možnosti

No právě. Nejdřív bylo jenom nalezení prázdného hrobu. To se stát mohlo - a zbytek pak zařídila fáma (že Ježíš vstal z mrtvých, že ho snad někdo i potkal, že v tom hrobu byli andělé).

0 0
možnosti
  • Počet článků 118
  • Celková karma 17,68
  • Průměrná čtenost 1208x
Hlásim sa k duchovnému odkazu velikánov Českého národa ako bol Jan Hus a Jan Amos Komenský. Vyštudovala som históriu a vo svojich blogoch sa venujem najmä otázkam historickej dôveryhodnosti biblických kníh. Pri svojim skúmaní som došla k záveru, že máme veľké množstvo historických dôkazov toho, že Ježiš naozaj vstal z mŕtvych a bol tým, za koho sa prehlasoval.