Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ak chcete vedieť aký plán má Boh pre nás život, pozrite si túto prednášku https://youtu.be/0iXVlNbPPsE

0 0
možnosti
VK

Co je nám do jeho plánů, když máme svobodnou vůli? Jestli ji máme, nejsme tu proto abychom naplňovali jeho plán

0 0
možnosti
Foto

Píšete tu často o víře v Boha, o ateistech, o náboženstvích atd.

Zdalipak víte, kdy vzniklo první náboženství?

0 0
možnosti
Foto

Neviem, či je to otázka, alebo len čakáte, že niekto napíše výrok Marka Twaina.

0 0
možnosti
Foto

S dovolením, ponechám si radši víru ve vlastní schopnosti, než čekání na pomoc vyšší moci shůry. Mám totiž vyzkoušeno, že to funguje.

3 0
možnosti
Foto

Ja som o niečom takom písala?

0 0
možnosti
JL

Něco na tom bude, co paní píše, s tou nesvobodnou vůlí, na youtube o tom mluví filozof Antonín Dolák. Ten dodává, že díky kvantové dimenzi této reality determinismus neplatí na 100%. Je tam variabilita probability...Mně osobně se zdá osobní Bůh nelogický, ale protože se s ním lidi během umírání (NDE) setkávají - je možné, že taková entita v jiné dimenzi opravdu existuje a je s námi nějak spojena. Jak, uvidíme po smrti těla-odložení tohoto oděvu. :-) A k té nesvobodné kriminalitě zločinců: trest může existovat klidně jako opatření většiny před menšinou porušující zákony.

0 0
možnosti
Foto

Takže ak to prirovnáva ku kvantovej fyzike, tvrdí, že existujú viaceré možnosti výberu a je vecou náhody, ako sa rozhodneme? Chápem to správne? Ale otázkou je, že či sa slobodne rozhodneme pre jednu z tých viacerých možností, alebo naša voľba je len vecou náhody, nad ktorou nemáme moc. V druhom prípade si stojím za tým, čo som napísala v článku.

A ku tým zločincom. Ja som písala o tom či sú MORÁLNE zodpovední za svoje konanie, nie o tom, aký efekt má na ostatných ich trest.

0 0
možnosti
Foto

Vaše víra v Boha má asi slabiny, když máte potřebu ostatní o své víře neustále přesvědčovat.

7 1
možnosti
Foto

:-)Je toho mnoho, o čem se lidé snaži někoho přesvědčit. Důkazem jsou tisíce blogů a komentářů pod nimi. Na rozmanitá a roztodivná témata.

3 0
možnosti
AL

Baví se nenarozená dvojčata: "Věříš v mámu a život po narození? Já ne, k čemu by to bylo, všecko, co potřebujem, tady máme mně tu nic nechybí a až to tu skončí, už nebude nic."

1 0
možnosti
Foto

Hezká analogie.

Ta dvojčata by pak měla dospět úvahami i k tomu, že nejsou jiné matky kromě matky, ta matka je nutně trojediná, a po narození s ní budou spočívat ve věčné blaženosti (případně ve věčném zatracení, pokud ve výše popsané před narozením včas neuvěří). :-P

1 0
možnosti
PK

Víte pani autorko o Bohu a zásvětí jest obtížno se hádati, jelikož je to věc víry. Člověk zbožný (teista) má za to, že takové jevy existují, ateista zase že neexistují, ten ani onen však nemá pro svůj náhled konkrétního důkazu, jen že prostě věří či nevěří.

Některé věci vím, jako například že sousedův kocour je černý a Lovosice dlouhé, třebaže jak vědou dokázáno, kocouři ani Lovosice neexistují, jsouce ve skutečnosti kmitáním jakýchsi elementárních částic.;-D;-D;-D

5 0
možnosti
Foto

A pokud je ateista konfrontován se spirituální zkušeností, pro niž už nenachází ani sebekrkolomnější vysvětlení, řekne, že to, co se údajně stalo, byť by to i potvrdil další člověk (svědek) se prostě nemohlo stát (tedy je to lež), protože to ateistická víra nepřipouští.

1 0
možnosti
RS

Nikdy vás nenapadlo, co znamená, že Bůh je vševědoucí? Rozumím tomu tak, že on ve své přítomností vidí všechno najednou.

To, co my považujeme za svobodnou vůli, On ví, jak se rozhodneme.

Platí oboje.

On ze svého postavení vidí všechny možné i nemožné události najednou, On nemusí čekat aby věděl, jak se rozhodneme.

Vím, je ta na hlavu, ale tím se už zabývali filozofové dávno.

Např. Boetius, Filozofie utěšitelka.

1 0
možnosti
Foto

Na tom asi není nic na hlavu. Nějak podobně nejspíš funguje i spisovatel, který vidí celý příběh postav svého románu najednou, zatímco jeho postavy se plahočí svými životy od stránky ke stránce a případně tam i dumají o své svobodné vůli. ;-)

1 0
možnosti
Foto

Je otázkou, jak široké spektrum názorů považujete za ateismus.

Je podle Vís ateismem i skepticismus (podle něhož je předmětem pochyb, kolik Bohů existuje, a v případě že ten počet je nenulový tak i to, jaké mají vlastnosti)?

Je podle Vás atesimem Buddhismus, který otázce existneci Bohů nepřikládá význam s podstatné jsou podle něj Čtyři vznešené pravdy? Je podle Vás ateistou ten, kdo věří, že nehmotný svět s nějakým nenulovým počtem Bohů existuje, ale na náš svět nemá vliv?

Těch možností je mnoho. Soustředění na pouze jeden marginální názor je pak budováním falešného dilematu či slaměného panáka.

Falešné dilema je klamná důkazová technika, kdy se nějaká myšlenka "dokazuje" tak, že se vybere jen jedna ze široké palety jiných, ta se vyvrátí a prohlásí se to slavnostně za vyvrácení celé té palety.

Slaměný panák je pak klamná důkazová technika, která oponentovi či jejich skupině přiřkne názory, které nezastávají, a ty se pak slavnostně vyvrátí s tím, že jsou vyvráceny i názory, které oponent skutečně zastává.

2 0
možnosti
PD

co se tak starat o svou sektu a nám normálním dát pokoj?

1 0
možnosti
  • Počet článků 118
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1208x
Hlásim sa k duchovnému odkazu velikánov Českého národa ako bol Jan Hus a Jan Amos Komenský. Vyštudovala som históriu a vo svojich blogoch sa venujem najmä otázkam historickej dôveryhodnosti biblických kníh. Pri svojim skúmaní som došla k záveru, že máme veľké množstvo historických dôkazov toho, že Ježiš naozaj vstal z mŕtvych a bol tým, za koho sa prehlasoval.